In Ander Nieuws: week 22

In ander nieuws deze week:

  • Nederland werd het eerste Europese land met een nautische BMD-capaciteit
  • Amerikaanse sancties voor Abiy’s Ethiopië na zeven maanden burgeroorlog
  • De Slag om Midway is dit weekend 79 jaar geleden
Zr.Ms. De Zeven Provinciën lanceert hier in een andere oefening (rond 2006) een SM-2 raket tegen luchtdoelen. De SMART-L radar is het grote zwarte blok op de hangar (het gedeelte achter het midden van het schip). (Foto: Ministerie van Defensie)

Netherlands second

Goede reclame voor de Nederlandse marine en radarindustrie deze week bij de grote internationale raketoefening At Sea Demo / Formidable Shield 21 waar ook een oefening plaatsvond voor de Ballistic Missile Defence (BMD) capaciteit op marineschepen. Lang verhaal kort zorgt deze capaciteit ervoor dat met name ballistische raketten (raketten (al dan niet met nucleaire lading) die via een ballistische baan door de ruimte hun doel te bereiken) onderschept kunnen worden. Doordat deze raketten op grote hoogte met enorme snelheid hun afstand overbruggen zijn ze erg lastig te onderscheppen. De capaciteit om ze te onderscheppen met marineschepen was tot voor kort binnen de NAVO voorbehouden aan de Amerikaanse marine, maar na het slagen van deze oefening is Zr.Ms. De Zeven Provinciën (F802) het eerste Europese marineschip dat deze capaciteit nu ook heeft, dankzij de recente upgrade naar de SMART-L MM/N radar van Thales (voormalig Holland Signaal).

Uit de berichtgeving maak ik op dat er idealiter grofweg vijf aspecten zijn die men wil zien bij een dusdanige BMD-capaciteit: 1) het vinden van het doel; 2) het berekenen van het traject (en daarmee een vuuroplossing, waarin je de raket vertelt hoe hij moet vliegen om het doel te onderscheppen); 3) het kunnen delen van deze informatie via een netwerk zodat andere schepen op het doel kunnen vuren; 4) het zelf uit kunnen uitschakelen van het doel; en 5) het behouden van deze capaciteiten terwijl ook andere luchtdoelen in de gaten gehouden worden.

In deze oefening zijn aspecten 1, 2, 3 en 5 succesvol uitgevoerd: de data over het ballistische doel werd gedeeld met de USS Paul Ignatius die het gebruikte om het doel met een SM-3 raket uit te schakelen en de Zr.Ms. De Zeven Provinciën behield tijdens een andere oefening contact met het ballistische doel terwijl het een oog hield op verschillende luchtdoelen. Deze oefening liet ook potentie zien voor aspect 4, maar mede door de jarenlange bezuinigingen bij Defensie is er in Nederland geen budget geweest voor de aanschaf van SM-3 raketten. Zodoende is het schip vooralsnog dus afhankelijk van andere schepen die als wapenplatform kunnen dienen en dient het Nederlandse schip wat BMD betreft op het moment als sensorplatform. Meer details lezen kan op marineschepen.nl en New Atlas.

Sancties voor Abiy’s Ethiopië

Deze week is het 7 maanden geleden dat de burgeroorlog in Tigray (Ethiopië) losbarstte. De situatie is de afgelopen maanden niet bijzonder veel veranderd, behalve dat de zorgen om een grote humanitaire ramp van “groot” naar “heel groot” zijn gegaan: er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen in de regio. Onderwijl gaat het geweld door, heeft Abiy Ahmed (de minister-president van Ethiopië) de deur naar onderhandelingen dichtgegooid door de TPLF te kwalificeren als terroristische organisatie, is het Eritrese leger ondanks vele beloften nog steeds niet uit Tigray en gaan de mensenrechtenschendingen door, waaronder extrajuridische executies, het vermoorden van burgers, het roven van spullen, het verbranden van dorpen en gewas, het annexeren van land en grootschalige verkrachtingen. Na wat lichte sancties, maandenlange oproepen tot een staakt-het-vuren en vele loze beloftes van Abiy lijkt het geduld van de Verenigde Staten op te raken.

Vorige week hebben volgens Declan Walsh (The New York Times) de VS sancties aangekondigd in de vorm van reisrestricties voor leiders van de verschillende actoren in het conflict (Ethiopische, Amhaarse, Eritrese én Tigrese) en wordt de steunkraan wat meer dichtgedraaid. Financieel valt deze daad volgens de journalist mee, maar symbolisch is het een heel duidelijk signaal, aangezien Ethiopië een belangrijke (militaire) partner is voor de VS. De VS riepen ook andere landen op om strenger te kijken naar Abiy’s Ethiopië. In reactie op deze nieuwe sancties heeft Abiy zijn Trumpesque retoriek aangewend jegens de kritiek uit het Westen om zo steun te krijgen van zijn politieke achterban, een slecht signaal voor de kansen op een spoedig staakt-het-vuren. Voor meer details over de zwaarste sancties tot nu toe zie het artikel in The New York Times.

79 jaar terug in de tijd: de Slag om Midway

Het is dit weekend 79 jaar geleden dat de Slag om Midway gevochten werd (4-7 juni 1942). Deze slag tussen de Amerikaanse en Japanse marine is niet alleen belangrijk omdat het een grote klap toebracht aan de slagkracht van de Japanse marine door het verlies van vier grote vliegdekschepen, maar ook doordat het gezien wordt als het keerpunt in de Pacifische oorlog. Voor een operationeel overzicht van deze slag kan ik deze uitleg van Operations Room aanraden; voor het iets bredere verhaal deze uitstekende video van Invicta. Verder besteed het onvolprezen kanaal World War Two er aandacht aan met een aantal video’s, hier deel één. Deel twee plaats ik volgende week in de Audiovisuele Weekafsluiting (AW).

Audiovisuele Weekafsluiting